Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

ΠΩΣ ΘΑ ΒΑΛΩ ΜΥΙΚΟ ΟΓΚΟ

ΠΩΣ ΘΑ ΒΑΛΩ ΜΥΙΚΟ ΟΓΚΟ
Βλέπω πολλά νέα παιδιά να προσπαθούν να φτιάξουν το σώμα τους, κάνοντας ένα πρόγραμμα
όγκου και γράμμωσης ταυτόχρονα.
Πολλοί νέοι έχουν κάποιους που τους οδηγούν σε αυτή τους την προσπάθεια και τους λένε ότι θα το πετύχουν όπως το πέτυχαν και αυτοί.
Η αλήθεια είναι ότι δεν θα το πετύχουν ποτέ. Όχι αν δεν έχουν την τύχη να έχουν γεννηθεί μεσόμορφοι και αν δεν κάνουν χρήση αναβολικών ουσιών.
Ας πάμε κάποια χρόνια πίσω, όπου οι αθλητές έκαναν πιο φυσικό bodybuilding. Τότε επικρατούσε
η αντίληψη ότι δεν μπορείς να φτιάξεις ένα άγαλμα από ένα βότσαλο. Πρέπει δηλαδή να βάλεις
πρώτα κάποια μυικά κιλά και μετά να τα δουλέψεις ώστε να έχεις το αποτέλεσμα που θες.
Πράγματι, πολλοί αθλητές πέρασαν 2 ή και περισσότερα χρόνια, στο να βάλουν μυικά κιλά πάνω τους με βασικές ασκήσεις και δίαιτα με πολλές θερμίδες και μετά άρχισαν να δουλεύουν το σώμα τους
ώστε να δείξει καλύτερα σε έναν αγώνα.
Όλοι οι παλιοί αθλητές έκαναν αυτό το σύστημα. Όλοι όσοι είχαν μεγάλους μύες (π.χ. Άρνολντ, Όλιβα, κ.α.).
Ενώ όλοι ξέρουμε ότι σήμερα υπάρχουν καλύτερα όργανα γυμναστικής, καλύτερα συμπληρώματα διατροφής και τα αναβολικά + της Α.Ο. υπάρχουν παντού, δεν βλέπουμε στους Ελληνικούς αγώνες αθλητές με μεγάλη μάζα όπως παλιότερα. Υπάρχουν στο μεγαλύτερο ποσοστό γραμμωμένοι αθλητές μέχρι το κόκκαλο, αλλά με μικρή μυική μάζα. (μιλάω για τα δεδομένα του bodybuilding).
Αυτό γίνεται γιατί σήμερα τα θέλουν όλα γρήγορα. Ποιος θα πει σήμερα ότι ξεκινάει μια προετοιμασία, για αγώνα μετά από 3 χρόνια; Μα αν δεν φτάσεις στα όριά σου πρώτα, γιατί να πάρεις φάρμακα; Για να πετύχεις αυτό που θα μπορούσες πιο γρήγορα; Και μετά; Πως θα το περάσεις αυτό το όριο; Βάζοντας διπλάσια δοσολογία;
Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί όταν δουν έναν αθλητή με 80 κιλά να λέει ότι δεν παίρνει αναβολικά, δεν τον πιστεύουν. Έχουν μάθει ότι ακόμα και το μέτριο, δεν μπορεί να γίνει χωρίς φάρμακα.
Αν όμως έδιναν 2-3 χρόνια πρώτα στο σώμα τους, ώστε με βασικές ασκήσεις να βάλουν γερές βάσεις και μάζα, μετά θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα όριά τους και να φτάσουν σε φοβερά επίπεδα.
Ακόμα και κάποιες εξαιρέσεις νέων αθλητών, που έχουν μεγάλες μάζες, θα δείτε ότι σε λίγα χρόνια αντί να τους δούμε καλύτερους, θα τους δούμε χειρότερους, με ατσούμπαλες μάζες, μεγάλη κοιλιά και άσχημο σώμα.
Άρα, τι πρέπει να κάνουμε;
-Θα δώσουμε πρώτα ένα χρονικό διάστημα στο σώμα μας να χτίσει τις βάσεις του. Η προπόνηση θα πρέπει να είναι μέχρι 45' και να έχει μόνο βασικές ασκήσεις. Να υπάρχει ένταση στην προπόνηση και κάθε σετ να φτάνει στα  όριά του.
-Εκτός από την μάζα, στόχος μας θα είναι και η συμμετρία.
-Η διατροφή μας θα πρέπει να έχει αρκετές θερμίδες, αλλά μόνο από τροφές που μας προσφέρουν κάτι και όχι απλά θερμίδες.
-Θα πρέπει να έχουμε καθημερινά 8 ώρες καλού ύπνου και όχι μετά τις 12 το βράδυ.
-Και τέλος, θα πρέπει να έχουμε έναν σωστό προπονητή και όχι έναν έμπορο που μας βλέπει σαν ευρώ. Αυτός είναι ο λόγος που δεν γίνονται όλα σωστά. Ποιος θα σου πει μην πάρεις φάρμακα τώρα; Ποιος θα σου πει κάνε υπομονή 3 χρόνια για να μπεις σε γράμμωση και τώρα βάλε όγκο;
Αν περιμένατε ένα μαγικό πρόγραμμα ή κάποια δίαιτα ή έναν κύκλο φαρμάκων να σας πω μέσα σε αυτό το άρθρο, τότε λυπάμαι. Ήθελα απλά να σας πω τι πρέπει να γίνει σωστά.
Ξέρω ότι αν το πείτε στον προπονητή σας, θα σας πει ότι δεν γνωρίζω, ότι έχω παλιές και ξεπερασμένες ιδέες και ότι πρέπει να κάνετε αυτό που σας λέει αυτός,
Η επιλογή είναι δική σας.
* Τα 3 χρόνια που αναφέρω είναι παράδειγμα. Ο κάθε άνθρωπος θέλει τον δικό του χρόνο και τρόπο για να φτάσει τον στόχο του και φυσικά μιλάω για ανθρώπους που μπορούν να το πετύχουν. Δεν είναι όλοι γεννημένοι για να γίνουν πρωταθλητές στο bodybuilding. 

1 σχόλιο:

  1. Μπράβο Νίκο.. πέστα μπας και σωθεί κάνας νέος απο τα ανεξέλενκτα ανβολικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή